#НАЦІОНАЛЬНА РУХАНКА У ВИШИВАНКАХ

golovnaЩорічно у третій четвер травня в Україні відзначають Міжнародний день вишиванки. Це – свято, що покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу, справжньої національної святині, що символізує красу, міць, щасливу долю та родинну пам'ять.

У 2024 році, на державному рівні, ініційовано поєднати «вишиваний рух» із «рухом фізичної активності», долучившись до національної руханки у вишиванках.

У такий спосіб, 16 травня 2024 року, під керівництвом Удовиченко І.В., проректора з науково-педагогічної та методичної роботи Сумського ОІППО, доктора педагогічних наук, професора, методисти навчально-методичного відділу координації освітньої діяльності та професійного розвитку Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (Сердюк О.П., Верба О.В., Коренева І.В., Метейко А.В., Міщенко Л.Б., Третьякова О.В., Шалімова Т.І.) долучилися до національної руханки у вишиванках до Міжнародного дня вишиванки.

Мета заходу – єднання українців та міжнародної спільноти по всьому світу (у цей день – 16 травня, традиційне вбрання одягають люди у понад 70 країн світу) у їхній підтримці незламного українського духу та сили єднання.

Вишиванка – сакральний традиційний одяг українців – краса, сила, унікальність та істина у кожному орнаменті. Види вишиванок пов’язані з історією України, із життям предків та староукраїнськими віруваннями. Фасони українських вишиванок – це неймовірний колорит і розмаїття:

  • традиційна вишита сорочка – автентична річ, завдяки лляній тканині з сіруватим або молочним відтінком, вишита хрестиком і мережками, можливо гладдю, поєднує чорні та червоні нитки, або ж сині;
  • патріотична вишиванка – лляний, вишитий класичними чорно-червоними нитками предмет одягу;
  • сучасна вишиванка – універсальний вид українських вишиванок, адже може поєднувати різні техніки та кольори вишивки, може мати різноманітний крій, унікальні манжети та бути прикрашена вишитими елементами на будь-який смак, і попри все, нагадуватиме традиційний одяг;
  • чоловіча вишиванка – предмет одягу українських чоловіків, вирізняється довгими та густими геометричними орнаментами, де сорочка зав’язується або застібається, адже має комір, а також манжети та горловину. Види чоловічих вишиванок раніше залежали  від віку чоловіка, його сімейного стану;
  • жіноча вишита сорочка – предмет одягу українських жінок, у якому особливу увагу приділяють рукавам, зазвичай, вони розкішно вишиті, не мають манжетів та коміру.
  • ukraine

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO