22 СІЧНЯ – ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ

22.01Щороку, 22 січня, у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, Україна відзначає – День Соборності. Офіційно в Україні свято встановлено Указом Президента України від 13.11.2014 № 871/2014 «Про День Соборності України».

Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини, щонайменше з середини XIX століття. Це була основоположна подія для українського державотворення.

 Ідея соборності України була ключовою і у XX столітті для наступного покоління учасників українського визвольного руху.

 22 січня ми згадуємо дві рівнозначні за вагою події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки й Акт Злуки українських земель, адже 22 січня 1918 року вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання УНР і ЗУНР в одну державу.

Національна єдність є не тільки базовою цінністю громадян країни, а й обов’язковою передумовою успішного спротиву зовнішній агресії.

Незалежність і суверенність – запорука існування нації. Втрата незалежності у результаті більшовицької окупації у подальшому призвела до мільйонних втрат серед українців від Голодомору, репресій і війн.

Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність, на порядку денному головне національне питання – соборність.

Цілісна Україна – це повернення всіх окупованих територій.

З метою об’єднання суспільства навколо ідеї єдності держави, виховання у молодого покоління патріотизму та гордості за героїчне минуле та сьогодення Українського народу, до Дня Соборності України, Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти рекомендує провести тематичні заходи, під час яких варто розглянути події Української революції 1917-1921 років та постаті видатних діячів, зокрема Михайла Грушевського, Володимира Винниченка, Симона Петлюри, Євгена Петрушевича.

Окрім того, через приклади та уривки з художньої дитячої літератури, ознайомити учнів молодшої та середньої школи з такими термінами та поняттями, як: незалежність, держава, соборність, єдність українських земель, універсал, революція тощо.

Під час проведення виховних годин, вікторин, онлайн-мандрівок, варто акцентувати увагу учнів  на історичному значенні проголошення незалежності УНР та Акта Злуки УНР і ЗУНР; військовій, політичній і культурній діяльності легіону Українських Січових стрільців, як збройної формації, яка сприяла об’єднанню українських земель у єдину державу.

Для учнів старшої школи пропонуємо організувати такі форми заходів: диступи, семінари, «круглі столи», онлайн-екскурсії до музеїв, тематика яких пов’язана з подіями Української революції.

Важливо поінформувати учнів, що події 22 січня, як і тепер, відбувалися в умовах воєнної агресії Росії щодо України. У той час, за несприятливих умов, українці спромоглися створити єдину національну державу. Тому, під час заходів радимо особливу увагу приділити таким питанням:

  • УНР – перша українська держава у ХХ столітті, 24 серпня
    1991 року – фактичне відновлення незалежності;
  • УНР – перша серед нових держав у Східній Європі, що проголосила незалежність – раніше, ніж три країни Балтії, Польща та Чехія;
  • проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року – історичне явище об’єднання українських земель в єдину державу.

Відзначаючи День Соборності України, рекомендуємо звертати увагу на те, що під час організації виховних заходів важливо враховувати вікові особливості учнів, технічне забезпечення закладу освіти.

Під час проведення тематичних заходів, Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти рекомендує використовувати інтернет-джерела:

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO