VІ ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «БЕЗПЕКА І ЗДОРОВ’Я УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ»

golovnaЗ метою обговорення актуальних питань освітньої та особистої діяльності учасників освітнього процесу для забезпечення безпеки і  здоров’я в особистому житті та в умовах викладання й навчання під час воєнного стану в Сумському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти 16 листопада 2023 року Лабораторією здоров’яспрямованої освіти була проведена VІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Безпека і здоров’я учасників освітнього процесу в умовах сьогодення».

Завданнями конференції було обговорити напрями організації сучасного освітнього процесу в Україні щодо здоров’яспрямованої діяльності та створення безпечних умов для учасників освітнього процесу.

Участь у всеукраїнській конференції взяли понад 250 освітян із різних куточків України: Сумської області та 18 різних областей, зокрема Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Одеської, Тернопільської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської та м. Києва. Найбільш чисельними були делегації Сумської та Харківської областей.

У той час, коли в Україні війна, проведення всеукраїнської конференції,  значущість якої визначена її темою та посилена кількістю учасників, не можна переоцінити. Питання безпеки і здоров’я у сучасному освітньому просторі є нагальними, педагоги хочуть поділитись власними напрацюваннями та здобути нового важливого досвіду. Тому теми й виступи спікерів були актуальними та цікавими учасникам.

Відкрив конференцію Сергій ГРИЦАЙ, кандидат педагогічних наук, доцент, проректор з наукової роботи КЗ Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти. Він наголосив на важливості завдань, що стоять перед Всеукраїнською конференцією, зазначивши, що безпека наразі є найважливішим пріоритетом освітнього процесу, зокрема один із її аспектів – здорове харчування, навівши цитату з виступу Першої леді України Олени ЗЕЛЕНСЬКОЇ, на нараді щодо реалізації Стратегії реформи шкільного харчування, яка зазначила, що повинно бути скрізь «Смачно, як у школі». Також проректор відмітив, що актуальність конференції перекликається з науково-методичною темою інституту «Науково-методичний супровід створення безпечної школи у воєнний/повоєнний час у системі післядипломної педагогічної освіти», а участь Сумської області у інноваційному освітньому проєкті на всеукраїнському рівні за темою «Безпечна школа» робить конференцію найбільш актуальною.

Сергій ГРИЦАЙ побажав учасникам плідної та творчої роботи.

Модератором конференції виступила Валентина УСПЕНСЬКА, кандидат педагогічних наук, доцент, керівник лабораторії здоров’яспрямованої освіти КЗ СОІППО.

І частиною VІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Безпека і здоров’я учасників освітнього процесу в умовах сьогодення» було пленарне засідання. Виступи спікерів відкрила Алла РЯБУХА, начальник управління Державної служби якості освіти у Сумській області, розкривши  тему організації безпечного освітнього середовища в умовах війни як пріоритетного завдання засновника та керівника закладу освіти.

Про реалізацію першого етапу інноваційного освітнього проєкту всеукраїнського рівня «Безпечна школа» доповіла координатор цього всеукраїнського інноваційного освітнього проєкту «Організаційно-педагогічні умови функціонування та розвитку безпечної школи у воєнний/повоєнний час» (2023-2027) Світлана БОЙКО, кандидат філософських наук, старший дослідник, завідувач сектору авторського педагогічного новаторства відділу інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».

Досвідом Сумської області з підвищення кваліфікації педагогів ЗЗСО для розвитку актуальних професійних компетентностей здоров’я і безпеки поділилась Валентина УСПЕНСЬКА,  кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики змісту освіти КЗ Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти.

Ольга ЄЖОВА, доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри фізичної терапії, ерготерапії та спортивної медицини Сумського державного університету у своїй доповіді розкрила питання фізичної активності у збереженні здоров’я здобувачів освіти в умовах змішаного навчання.

«Шкільний клас як середовище зцілення після травмівної події», – такою була тема виступу Ірини МАРУХИНОЇ, наукового співробітника Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи; завідувача навчально-методичного центру психологічної служби КЗ СОІППО.

Марина ХОЛОДЕНКО, практичний психолог КЗ «Кам’янський ліцей № 1 Кам’янської міської ради Черкаської області» презентувала досвід функціонування сенсорної кімнати як засобу збереження ментального здоров’я під час освітнього процесу в умовах сьогодення.

Цифрові засоби підтримки учасників освітнього процесу під час війни  були представлені у відеовиступі Ірини МАРТИНЕНКО, доктора психологічних наук, доцента, професора кафедри логопедії та логопсихології Українського державного університету імені М. Драгоманова.

Гість конференції, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС у Сумській області Ігор КИРЬЯНОВ повідомив учасникам пленарного засідання про взаємодію Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області із закладами освіти.

У ІІ частині VІ Всеукраїнської науково-практичної конференції працювало чотири секції під модеруванням науково-педагогічних працівників КЗ Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти та педагогів області: 1 секція – «Створення безпечного та здорового освітнього середовища як актуальна освітня проблема» (модератор – Валентина УСПЕНСЬКА, доцент КЗ  СОІППО); 2 секція – «Психоемоційна підтримка та психологічна допомога учасникам освітнього процесу. Посилення стійкості педагогічних працівників. Здоровий спосіб життя й відновлення ресурсу педагога в умовах війни» (модератор – Ірина ЛАЙКО, практичний психолог Свеської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 Свеської селищної ради Сумської області); 3 секція – «Здоров’язбережувальна компетентність учасників освітнього процесу. Формування компетентностей безпеки» (модератор – Єлизавета КОВТУН, старший викладач кафедри теорії і методики змісту освіти КЗ СОІППО); 4 секція – «Готовність учасників освітнього процесу до дій в умовах надзвичайних ситуацій, воєнного стану. Інструменти та методики змішаного навчання дітей, учнів, студентів як умова безпечного і комфортного освітнього середовища. Зміст післядипломної освіти в умовах сьогодення для професійного розвитку педагогічних кадрів» (модератор – Лідія КОРОСТІЛЬ, доцент КЗ СОІППО).

На секційних засіданнях науковці ділились здобутками з упровадження нових методик і технік формування й розвитку здоров’я дітей, педагоги закладів дошкільної та загальної середньої освіти – оновленими приміщеннями закладів, освітніми проєктами та напрямами, яких вимагає процес навчання під час воєнного стану, повітряних тривог, артобстрілів чи бомбардувань. Кожен доповідач знаходив слова підтримки учасникам конференції, ділився напрацюваннями своєї, оновленої війною праці, щоб ще більше надихнути всіх вірою в якнайшвидшу перемогу і такий довгоочікуваний та бажаний усім мир!

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO