27 ЖОВТНЯ – ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

YsfGK5uЗавдяки мові та мисленню суспільство здатне змінювати навколишній світ. Недарма, українську мову називають солов’їною, адже вона багата на епітети, а її звучання неймовірне. Безумовно, мова для народу є його скарбницею, живою схованкою людського духу. Рідна мова утворює невидимий зв’язок між усіма поколіннями минулого та майбутнього. Навіть коли українську мову намагалися витіснити, народ завжди зберігав та відстоював право розмовляти своєю мовою. Українські поети, художники, політичні діячі у всі часи намагалися зберегти та популяризувати рідну мову.

Свято рідної мови, започатковане у 1997 році Указом Президента України від 06.11.1997 № 1241/97 «Про день української писемності та мови», на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в  консолідації українського суспільства, у день ушанування пам’яті Преподобного Нестора-літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам’ятки історіографії та літератури українців – «Повісті минулих літ». Цей твір складений на основі сучасних автору подій і архівних літописів, народних переказів та оповідань.

Відповідно до Указу Президента України від 28.07.2023 № 455/2023 «Про внесення змін до деяких указів Президента України» День української писемності та мови в Україні відзначатимуть  – 27 жовтня.

Чому важливий цей день?

Кожна людина може знати декілька мов, цікавитися іншими культурами, але тільки рідна мова торкається глибини душі. Вона спроможна надати відчуття єдності зі своїми нащадками, своєю родиною, національністю.

Важливо у житті відчувати себе приналежним до нації, відчувати ту силу й натхнення на неймовірні здобуття. Вшановуючи мову, ми українці, не тільки відстоюємо свої власні інтереси, а й інтереси нашої держави.

Мова є, була і буде для українців символом свободи. Рідна мова є своєрідним психокодом.

Важливим фактором залишається «чистота» мови. Мова не є сталою, а розвивається разом із народом, тому, звичайно, потрібно забезпечувати молоде покоління лише перевіреними новинами з лінгвістичного світу.

Цікаві факти:

  • в українській мові існує близько 250 тисячі слів;
  • у світі українською мовою володіє близько 45 мільйонів людей;
  • у 448 р. н.е. візантійський історик Пріск Панікійський, перебуваючи у таборі гунського володаря Аттіли (на території сучасної України) записав перші слова українською мовою – «мед» і «страва»;
  • українська мова належить до найдавніших зі слов'янських мов, яка сформувалася приблизно в 9-4 тисячолітті до н.е.;
  • перший український друкований буквар вийшов у Львові (1574 р.);
  • українська мова багата на синоніми. У слова «горизонт» 12 синонімів, а у слова «бити» – 45;
  • найчастіша перша буква в словах в українській мові – буква «П». Найменше слів починається на букву «Ф» (не враховуючи букву «И» та м’який знак);
  • найдавнішими українськими піснями вважають: баладу «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?», «Дума про козака Голоту», «Засвіт стали козаченьки»;
  • українські народні пісні (співанки), як різновид україномовної народної музики зародився в ІХ ст.;
  • найбільший переклад серед українських творів має «Заповіт» Тараса Шевченка. Його переклали 147 мовами народів світу;
  • українську мову встановили державною – 26.10.1989. Пізніше, у 1996 році статус української мови було закріплено у Конституцією України;
  • з 2000 року, на честь Дня української писемності та мови,  на радіо щороку зачитується диктант, і кожен охочий може перевірити свої знання.

Мова – це не просто засіб спілкування, а й культурне обличчя нації. Тож цілком логічним, є той факт, що народ, який недбало ставиться до своєї рідної мови, культури, не має незалежності, розвиненої та стабільної держави.

За час свого існування українська мова пережила не менше пів тисячі циркулярів, указів, постанов, ухвал, розпоряджень і наказів про заборону. Але вона вистояла! І сьогодні, маючи велику підтримку за всі роки незалежності, «пішла» у свій вирішальний контрнаступ. Кожен, із нас, говорячи українською, наближає Перемогу!

Традиційно до цього свята в Україні, та за її межами відбувається багато заходів з популяризації української мови, серед яких і Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. У День української писемності та мови, 27 жовтня, з 11.00 до 12.00 години Українське радіо проводить ХХІІІ Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Трансляція здійснюватиметься на платформах АТ «Національна суспільна телекомпанія України»: радіоканалах «Українське радіо», «Радіо «Культура»; телеканалі «Суспільне Культура»; у мережах «Ютуб», «Фейсбук».

Сподіваємося, що до його написання долучаться не тільки українці, а й представники інших націй, які, виявляючи солідарність із Україною, почали вивчати мову Героїв.

Поважай рідну мову – спілкуйся українською!

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO