16 жовтня – Всесвітній день здорового харчування

головну

Їжа не менш складна наука, ніж фізика або хімія

Гордон Рамзі

Феномен здоров’я людини полягає в тому, що ми абсолютно його не відчуваємо, коли маємо. І тільки коли його стає менше, чи воно втрачене, ми розуміємо його цінність і стверджуємо, що ця цінність у житті людини – найбільша.

Всесвітньою організацією охорони здоров’я доведено, що тією чи іншою мірою 80 % усіх хвороб пов’язані з харчуванням, а 40 % з них напряму залежать від фактору харчування людини.

 

Курси підвищення кваліфікації «Уроки здорового харчування в закладах освіти» – ефективний ресурс для підготовки дорослих – педагогів, а у подальшому ними своїх учнів до розуміння основ здорового харчування людини. Станом на 16.10.2023 такі курси, що введені з 2021 року, пройшли 725 педагогів. Програма «Уроки здорового харчування» для учнів 1 – 11 класів розроблена Сумським ОІППО (автори В. Успенська, кандидат педагогічних наук, доцент, З. Декунова, А. Лавська, старші викладачі кафедри теорії і методики змісту освіти КЗ СОІППО). Упроваджується програма навчального курсу відповідно до наказу Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації від 14.01.2021 № 08-ОД на виконання Заходів щодо створення в закладах освіти належних умов для безпечного та якісного харчування дітей у Сумській області на 2021-2025 роки.

Опитування педагогів, які упроваджують навчальний курс «Уроки здорового харчування» у 2023–2024 навчальному році, здійснене лабораторією здоров’яспрямованої освіти Сумського ОІППО (керівник – В. Успенська), засвідчило, що навчальний курс подобається дітям, він формує культуру здорового харчування та навички свідомого та відповідального ставлення до здорового харчування як компоненту власного здоров’я, здорові харчові нахили. До опитування долучилось 133 учителя початкових класів, здоров’язбережувальних предметів, класних керівників (19 % від учителів, які пройшли курси). Тільки ці педагоги навчають на уроках здорового харчування майже 1700 учнів.  

Сьогодні, у Всесвітній день трьох свят – ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ, ПРОДОВОЛЬСТВА, ХЛІБА важливо ще раз пригадати, якими є основи здорового харчування людини й дотримуватись їх у своєму житті. Адже, як стверджував П. Брегг, людина сама має заробити своє здоров’я.

  • простих кроків до здорового харчування:
  1. Ознайомтесь з концепцією ТАРІЛКИ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ (http://www.prozdorove.com.ua/ration). Це – ваша денна норма їжі. Контролюйте розмір порцій, щоб не з’їсти більше калорій, ніж вам потрібно. Для цього обирайте маленькі тарілки чи миски.
  2. Овочі та фрукти мають складати 50 % об’єму щоденного раціону (картопля – не рахується!). Вони багаті вітамінами та мінералами. Деякі речовини, що містяться у цих продуктах, можуть допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань. Овочі та фрукти мийте, зберігайте нарізаними у холодильнику, щоб ви могли їх брати як перекуси. Обирайте страви, де основними інгредієнтами є овочі, наприклад салати.
  3. Цільнозернові продукти – це джерело клітковини та поживних речовин, що грають важливу роль у регулюванні кров’яного тиску та здоров’ї серця. Обирайте цільнозернове борошно та хліб, вживайте каші з високим вмістом клітковини та низьким глікемічним індексом: перловка, бурий рис, гречка, ячмінь, вівсянка.
  4. Обмежте споживання трансжирів. Це допоможе знизити рівень холестерину в крові та ризик розвитку ішемічної хвороби серця. Читайте етикетки продуктів, уникайте тих, у складі яких є гідрогенізовані жири. Рекомендовано споживати: оливкову олію, рослинну та горіхову олії, несолоні та несолодкі горіхи та насіння, авокадо.
  5. Вибирайте нежирні білки. Це можуть бути нежирні види м’яса, птиця, нежирні молочні продукти. Червоного м’яса вживайте не більше 500 г на тиждень. Яєць щодня – 1-2 шт. Рибу їжте не менше, аніж тричі на тиждень, і не менше одного разу – морську. Бобові: квасоля, горох, сочевиця –хороші джерела рослинного білка з низьким вмістом жиру. Щодня їх необхідно з’їдати 75 грамів.
  6. Зменште кількість солі до 5 г на день разом із тією, яку додають до страв. Заправляйте їжу спеціями та травами, що не містять солі. Сіль вживайте йодовану. Обмежте кількість цукру до 25 г – 50 г, і це разом з продуктами, які його містять (випічка, солодощі, мед, солодкі фрукти, напої).
  7. Плануйте наперед і створюйте щоденне меню. Ви знаєте, які страви краще вживати, а які обмежити, тож можете скласти меню на тиждень чи на кілька днів.
  8. Не будьте до себе надто суворими. Їжа має приносити користь і радість. Основною вашого харчування має бути здорова їжа. І якщо іноді ви з’їсте цукерку або шматочок торта, то це не зіпсує ваш раціон.

Використано матеріли Центру громадського здоров’я України 

На світлинах – епізоди із уроків здорового харчування учителів Т. Фролової (Лебединський ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 3 Лебединської міської ради), Л. Добродумової (КЗ Сумської обласної ради «Обласний ліцей спортивного профілю «Барса»), І. Капелько (Білківський ЗЗСО І-ІІІ ступенів Тростянецької міської громади).

  

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO