КОД ТВОРЧОСТІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ: РІК 2023

golovna

«І дух нові напише нам скрижалі…» (Леся Українка)

Під таким мотто 13 вересня 2023 року в КЗ Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти був проведений регіональний круглий стіл «КОД ТВОРЧОСТІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ: РІК 2023».

Спонукою до проведення заходу стала 50-річниця з часу створення музею видатної української письменниці і громадської діячки у Косівщинській школі Сумського району. А причинами – нагальна потреба наукового та педагогічного переосмислення  змісту і форм вивчення життя та творчості «Дочки Прометея» в сучасній українській освіті за Концепцією «Нова українська школа»; та очищення знань про історичну, літературну, освітню спадщини України від колонізаційного намулу (Закон України № 3097‑IX від 03.05.2023 «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії»).

У виступі на цьому зібранні ректор інституту Юрій НІКІТІН, доктор історичних наук, професор, окреслив проблематику та змістові лінії круглого столу. Учасники заходу (викладачі інституту, науковці, слухачі курсів підвищення кваліфікації, бібліотекарі, письменники) у доповідях і презентаціях акцентували увагу на потребі залучення в педагогічний процес сучасних об’єктивних наукових джерел, системного і критичного використання краєзнавчого матеріалу в дидактичних обширах музейної педагогіки.

Це зокрема стосується й теми «Леся Українка і Сумщина», а насамперед –  «Перебування Лесі Українки в Косівщині: біографічний, етнографічний та літературний аспекти». Доречно згадати, що одним із перших дослідників, хто розпочав вивчати зв’язки Лесі Українки із Сумщиною і використовувати ці знання в педагогічному процесі, був Павло САПУХІН, заступник директора Сумського інституту удосконалення учителів, який у 1956 році в обласній газеті надрукував статтю «Леся Українка в селі Косовщині».

Об’єктивну тональність в осмисленні цієї теми задав Сергій П’ЯТАЧЕНКО, кандидат філологічних наук, доцент, Заслужений працівник освіти України. Нагальною проблемою в освітньому середовищі є подолання тоталітарної та провінційно-патріотичної міфотворчості.

З досвідом багаторічної роботи шкільного музею як середовища активної педагогічної взаємодії зокрема з популяризації життєтворчості «співачки досвітніх огнів» ознайомила учасників зібрання вчитель-методист Комунальної установи Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 7 імені Максима Савченка Сумської міської ради Лідія КОСТЕНКО.

https://view.genial.ly/64f6da2d7ce594001931f3f7/presentation-blue-geometry-presentation

Другим напрямом в освітньому діалозі стало представлення сумської книжкової, архівно-джерельної спадщини та новодруків, присвячених Лесі Українці. Ця тема була розкрита у виступах Тетяни ГОЛУБ, завідувача відділу краєзнавчої літератури та бібліографії КЗ СОР СОУНБ (Сумська обласна книгозбірня є надійним партнером інституту в освітньо-виховному процесі), Тетяни ОРЛОВОЇ, завідувача бібліотеки Сумського ОІППО, Анни СОБІНОЇ, регіонального представника видавництва «Ранок» у Сумській області.

У виступах-презентаціях викладачів кафедри соціально-гуманітарної освіти були представлені: історико-біографічні «портрети» сучасників Лесі Українки (Наталія ДУДКО, кандидат педагогічних наук, доцент); сучасні інтернет-ресурси на допомогу вчителю історії, української мови та літератури, зарубіжної літератури (Світлана ДРАНОВСЬКА, кандидат педагогічних наук, доцент); інтерпретація творчості Лесі Українки в контексті антиімперського дискурсу (Юрій П’ЯТАЧЕНКО).  

Лесині слова «…За правду, браття, єднаймося щиро. Єдиний маєм правий шлях» – пролунали наприкінці освітянського зібрання як нетлінна і беззастережна наша віра в Перемогу України у війні. Бо – «ТАК МУСИТЬ БУТИ» (Леся Українка).

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO