ЛІНГВОСЕТ «ГОВОРІМО УКРАЇНСЬКОЮ!»

nagolovnuВерес − вічнозелена рослина, широко розповсюджена на Поліссі. Пахучі суцвіття вересу розпускаються в серпні й цвітуть аж до кінця жовтня. Найпишніше рожево-бузкові квіти вкривають піщані пагорби, торф'яники та соснові бори саме в сі́вні.

Сі́вень, ве́реснець, реву́н, «ба́бине лі́то» – такі назви має перший місяць осені вересень, що означає «вересовий місяць», тобто час збирання вересового меду та винограду.

Назва врѣсень, вре́сень засвідчена ще в давньокиївських писемних пам'ятках. Пізніше вре́сень і повноголоса форма ве́ресень траплялися в староукраїнських джерелах XVI-XVII століть.

 

01 cr

Сучасна назва вересня стала загальноприйнятою не так давно − лише на початку ХХ століття. У давньоруській мові вересень офіційно називався «ру́єн», у народі ж його нарекли «ревуно́м», саме на початку осені починали ревти лосі та олені, влаштовуючи шлюбні герці. На Заході України вересень здавна називали «сі́вень» та «ма́їк», що пов’язано з масовою сівбою збіжжя і «маянням» (сходом) озимини. На Поліссі вересень часто називають «бабиним літом». Ця назва прийшла з давнини, коли жінки важко працювали в полі  не помічаючи, як літо швидко минало. Тому природа дарувала їм бабине. Якщо в перший день «бабиного літа» ясно, то й осінь буде теплою й світлою.

А ще в народі підмітили: коли дощить 3 вересня, то дощитиме ще цілий місяць; коли 6 вересня – то природа обіцяє суху осінь. Теплу й довгу осінь провіщає й вересневий грім. Сухий вересень – на пізню зиму, багато літає павутиння – на теплу осінь і холодну зиму.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO