МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ

golovnaЩороку, 21 лютого, світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови. Міжнародний день рідної мови запроваджено ЮНЕСКО з метою максимального збереження мов усіх народів планети та шанобливого ставлення до них. Уперше його відзначили у 2000 році й відтоді щорічно святкують 21 лютого.

Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.

Наша рідна мова – солов'їна українська, одна з найпоширеніших мов у світі. За кількістю носіїв українська мова посідає, за різними даними, 26 або 32 місце у світі.

Українська мова багата на цікавинки! Вона відрізняється від решти східнослов’янських мов своєю милозвучністю та унікальними словами й правилами. 448 року візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова «мед» і «страва». Це була перша згадка українських слів.

А ось найдовше слово в українській мові складається з 30 літер! Спробуйте вимовити «дихлордифенілтрихлорметилметан» (це хімікат для боротьби зі шкідниками).

Найбільше перекладів серед українських творів має «Заповіт» Тараса Шевченка: його переклали 147 мовами народів світу. Найбільше псевдонімів мав поет Олександр Кониський – свої твори він підписував 141 іменем, в Івана Франка було 99 псевдонімів, а письменник Осип Маковей користувався 56 вигаданими назвами.

Міжнародний день рідної мови – особливий для всіх нас, адже українська мова є найціннішим багатовіковим надбанням, душею нашого народу та його генетичним кодом. Протягом багатьох віків, як і зараз, наші предки не лише відстоювали свободу рідної української землі, а й право на існування та визнання української мови.

Сьогодні наша велична й милозвучна мова гордо лунає з вуст мільйонів людей. Головне завдання кожного українця – любити, берегти й збагачувати материнське слово! З гідністю й шаною ми маємо усвідомлювати велику вагу рідного слова й особисту відповідальність за нього перед минулим, сьогоденням і майбутнім!

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO