УКРАЇНСЬКА МОВА НА ЩОДЕНЬ

golovnaПід такою назвою у травні 2022 року в Інституті розпочав освітньо-просвітницьку діяльність лінгвістичний практикум. Його мета – актуалізувати знання співробітників інституту з української літературної мови, ознайомити зі змінами, регламентованими в Українському правописі (2019), розвивати комунікаційні можливості педагогічних працівників та ефективно використовувати українську мову в різних життєвих ситуаціях.

Ініціатор лінгвістичного практикуму «Українська мова на щодень» – кафедра соціально-гуманітарної освіти, в. о. зав. кафедри, к. п. н., доцент Світлана Драновська та старший викладач кафедри соціально-гуманітарної освіти Юрій П’ятаченко.

Функціонування таких мовних практикумів, майстер-класів передбачено в Плані роботи КЗ СОІППО на цей рік. Організатори практикуму, усвідомлюючи його тестовий характер, передбачили 5 зустрічей-консультацій (травень-червень). Для колег запропонована така тематика занять:

  1. Український правопис(2019): основні зміни і доповнення. Ключі до розуміння мовних нововведень.
  2. Просто «про складне» (опановуємо зміни в Українському правописі (2019): нове написання слів (без варіантів).
  3. Просто «про складне» (опановуємо зміни в Українському правописі (2019): варіативність у написанні слів.
  4. Культура мови і культура мовлення: Екологія слова.
  5. Мовний етикет у професійному спілкуванні: традиції і сучасність.

Модератори навчання з кафедри соціально-гуманітарної освіти передбачають, що за допомогою моделювання стандартних ситуацій колеги зможуть опанувати навички базового спілкування українською  мовою, розберуться з особливостями вимови українських звуків і лексичним значення українських слів, заповнять лексичні, граматичні й синтаксичні прогалини, розвинуть комунікаційні можливості та набудуть навички ефективного використання української мови в різних життєвих ситуаціях. Заняття-зустрічі заплановані на освітній платформі TEAMS, була створена відповідна група, учасниками якої стали співробітники інституту у кількості більше 30 осіб.

На першому занятті для слухачів була прокоментована редакція «Українського правопису» (2019), його місія: відновлення спадкоємності у мові; пошук балансу між системними параметрами сучасної мови і різночасовими прикметами української мовної традиції( подолання колоніалізму у мовній галузі).

Нова редакція правопису є кроком до розв'язання проблем колоніальної спадщини з позицій історичної та етнографічної соборності української мови та української нації. Розглянули дві групи змін, внесені до основного мовного закону( написання слів без варіантів та написання з паралельними формами).

Колегам було запропоновано виконати ряд інтерактивних ігрових  вправ з української мови під загальним мотивом «П’ять кроків до успіху».

Запропонована вправа «П’ять кроків до успіху» містить п’ять цікавих завдань, розроблених у  learningapps:

Крок 1. Цікава орфографія (за новим українським правописом): https://learningapps.org/7780848.

Крок 2. Склади пазл з новим українським правописом: https://learningapps.org/7782007.

Крок 3. Дидактична гра: Знайди пару: було-стало: https://learningapps.org/7781682.

Крок 4. Перегони: Цікаві зміни в українському правописі: https://learningapps.org/7781264.

Крок 5.Обери правильний варіант за новим правописом:

https://learningapps.org/7792412.

Для самопідготовки слухачам також запропоновані тестові завдання на перевірку знань за  новою редакцією «Українського правопису».

Організатори практикуму «Українська мова на щодень» готують наступне заняття на 27 травня 2022 року.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO