ДІТИ ТА ВІЙНА: НАВЧАННЯ ТЕХНІК ЗЦІЛЕННЯ

golovnaВійна в Україні стала психотравмуючим фактором для багатьох осіб, і зокрема, дітей, насамперед тих, що перебували чи досі перебувають безпосередньо в зоні бойових дій. А тому вкрай важливо винайти такі способи допомоги цій категорії постраждалих, щоб вони могли бути реалізовані у стислі терміни, щоб їх можна було застосовувати у груповому форматі та охопити відразу велику кість дітей. Наразі таким вимогам відповідає методика «Діти та війна: навчання технік зцілення».

З метою оволодіння означеною технологією роботи та запровадження її у практику роботи при наданні психологічної підтримки та допомоги дітям навчально-методичним центром психологічної служби комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти з 02.05 до 06.05. 2022 року проведено онлайн-тренінг для практичних психологів закладів загальної середньої освіти області. У заході взяли участь 50 спеціалістів із 25 громад.

Під час першого та другого тренінгових днів під керівництвом Лариси КОНДРАТЕНКО, методиста центру, практичні психологи опрацювали інформаційний блок з питань кризової психології, визначилися з особливостями реагування дітей та підлітків на психологічну травму, пов’язану з війною, познайомилися з механізмом виникнення посттравматичних стресових розладів.  Головну увагу було приділено практичному опрацюванню технологій допомоги дітям у відновленні контролю над інтрузивними нагадуваннями як перший крок подолання посттравматичного стресового розладу.  

На третій  зустрічі практичні психологи ознайомилися з ідеями та техніками для навчання дітей релаксаційним навичкам, корисними у подоланні збудливості, надмірного хвилювання, нічних страхів, повправлялися у застосуванні методів фізіологічного заспокоєння та відпрацювання психотравматичного досвіду.

Під час четвертого та п’ятого занять фахівці познайомилися з методами, спрямованими на зниження уникання як однієї зі складових у ланцюжку виникнення ПТСР. Учасники мали змогу поділитися власними страхами, пов’язаними з травматичним досвідом, відпрацювали техніку «Сходинки страху». Важливим моментом для практичних психологів став досвід роботи за означеною технологією з батьками, можливість залучення останніх до процесу надання підтримки власним дітям у кризових ситуаціях.

Учасники тренінгу «Діти та війна: навчання технік зцілення» вказали на значні просвітницькі та профілактичні можливості програми при роботі з дітьми, наданні їм короткотривалої психологічної допомоги та сприянні здатності будувати власне майбутнє, інтегруючи в нього набутий досвід.

Навчання за програмою для практичних психологів закладів освіти інших територіальних громад буде організовано з 09 до 13 травня 2022 року.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO