На допомогу вчителю предмета «Захист України» в умовах воєнного стану

головнуВ умовах, воєнного стану що склався, освітній процес з предмета «Захист України» доцільно організовувати за допомогою технологій дистанційного та змішаного навчання. Рекомендуємо долучитися до освітнього проєкту «Навчання без меж», який передбачає трансляцію відеоуроків для школярів 5-11 класів за всеукраїнським онлайн розкладом (https://mon.gov.ua/ua/vseukrayinskijrozklad), користуватися інструментами зручного, доступного та сучасного освітнього простору «Всеосвіта». https://vseosvita.ua/library/zvit-vcitela-zahist-ukraini-458284.html.

 З метою організації освітнього процесу та виконання освітніх програм рекомендуємо використовувати засоби дистанційного навчання:

В умовах воєнного стану головним для вчителів є збереження здоров’я та життя учнів. Доцільно провести з учасниками освітнього процесу роз’яснювальну роботу щодо поведінки у разі, якщо вони помітили підозрілий предмет або отримали повідомлення про хімічну тривогу та ознайомити з правилами дій у таких випадках.

Що робити, якщо помітили підозрілий предмет?

Якщо ви помітили підозрілий предмет, негайно повідомте про це в ДСНС та поліцію за номерами 101 та 102. До приїзду фахівців не допускайте до небезпечної зони інших людей.

Внаслідок посилення обстрілів в області збільшилась кількість невикористаних боєприпасів, що загрожують життю.

Окрім нерозірваних снарядів, загрозу несуть заміновані предмети та протипіхотні міни-«метелики». Останні мають незвичну форму: їхній корпус виготовлений з пластику та може бути різного кольору.

Окупанти можуть ховати вибухівку в іграшки, мобільні телефони та інші предмети. Рятувальники ж закликають батьків контролювати дозвілля дітей, а також розповідати їм про небезпеку вибухонебезпечних та підозрілих предметів.

Що робити у випадку хімічної атаки:

  • щільно зачиніть вікна та двері, вентиляційні отвори, димоходи;
  • заклейте щілини у вікнах папером чи скотчем;
  • увімкніть телевізор чи радіо для отримання вказівок;
  • попередьте близьких про небезпеку та можливу евакуацію.

Як діяти в разі евакуації під час хімічної атаки:

  • візьміть аптечку;
  • одягніться так, щоб залишилося якомога менше відкритої шкіри;
  • використовуйте протигази або ватно-марлеві пов’язки, змочені водою або краще 2-5% розчином питної соди (при ураженні хлором), оцтової або лимонної кислоти (при ураженні аміаком);
  • залиште приміщення сходами;
  • не торкайтесь на вулиці жодних предметів.

Окупанти у ніч проти 27 лютого 2022 року почали спричиняти техногенні аварії в Україні. Тож Держспецзв’язку розповідає, що робити у випадках хімічних аварій українцям.

Найкращим рішенням Держспецзв’язку називає негайний виїзд із місця, близького до аварії. Проте, якщо це зробити неможливо, потрібно дотримуватися таких порад:

  • зачиніть вікна та без нагальної потреби не відчиняйте їх. Якщо відчиняєте – завішуйте їх вологою або марлевою тканиною, періодично міняйте її;
  • уникайте тривалого перебування на повітрі;
  • користуйтеся системою кондиціонування та очищення повітря. Також варто поставити у приміщенні посудини з водою для підвищення вологості повітря;
  • регулярно робіть вологе прибирання;
  • якщо відчуваєте запах диму, надягайте вологі маски. Віконні та дверні отвори ізолюйте вологою тканиною;
  • споживання рідини потрібно збільшити до 2-3 літрів на день (норма для дорослих). А також, рекомендують пити підсолену та мінеральну лужну воду, молочнокислі напої (мінеральні напої, киснево-білкові коктейлі). Газовану воду пити не потрібно;
  • душ потрібно приймати декілька разів на день. Промивайте ніс та горло.

Віримо в перемогу Збройних Сил України. Бережемо себе.

Методист з національно-патріотичної

роботи та «Захисту України»

навчально-методичного відділу

координації освітньої діяльності та

професійного розвитку СОІППО                                                                                       Н.М. Сукачова

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO