Школи здоров’я

Концепція Школи сприяння здоров'ю народилася в Європі у другій половині восьмидесятих років минулого століття. В 1991 році Бюро ВООЗ зініціювало проєкт «Школа сприяння здоров'ю» в чотирьох країнах: Чехії, Польщі, Словаччині, Угорщині. У 1992 році утворена Європейська мережа шкіл сприяння здоров'ю із Технічним Секретаріатом у Євробюро ВООЗ у Копенгагені трьома міжнародними організаціями - Єврокомісія, Рада Європи, Євробюро ВООЗ.

Рух шкіл сприяння здоров'ю заснований в Україні від 1995 року (спільний наказ МОЗ і МОНУ №25/31 від 7.02.1995). Заклади освіти Сумської області долучились до руху Шкіл сприяння здоров'ю у 2004 році (4 заклади освіти). Активізація діяльності за проєктом відбулась у 2012 році. Тоді в її мережі було 215 закладів освіти різних типів. Серед них закладів загальної середньої освіти – 163, дошкільної освіти – 30, професійно-технічної – 14, позашкільної освіти – 7.

«Школи здоров’я» об’єднують у собі різні концепції функціонування моделі в закладах освіти, спрямованої на педагогічну підтримку і захист дитини, її фізичного, психічного, духовного здоров'я, яка створює для учасників освітнього процесу здоров'язбережувальний освітній простір. Серед них:

ШКОЛА СПРИЯННЯ ЗДОРОВ’Ю (ШСЗ);

ШКОЛА, ДРУЖНЯ ДО ДИТИНИ (ШДД);

БЕЗПЕЧНА І ДРУЖНЯ ДО ДИТИНИ ШКОЛА (БДДШ).

Можна говорити також про модель ЗДОРОВОЇ ШКОЛИ, актуалізованої згідно українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я», що впроваджується у співпраці з Міністерством освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України за підтримки Швейцарії.

На початок 2022 року з метою забезпечення здорового способу життя, формування ціннісного ставлення дітей до здоров’я, розвитку здоров’язбережувального середовища у 155 закладах освіти Сумської області функціонують здоров’язбережувальні осередки та різні моделі Шкіл здоров’я. До діяльності у школах здоров’я залучаються заклади освіти 4-х типів: загальної середньої, дошкільної, позашкільної, професійної (професійно-технічної). Серед осередків і шкіл здоров’я в Сумській області ЗЗСО – 117, ЗДО – 27, ЗПО – 4, ЗП(ПТ)О – 6. Заклади освіти, що працюють у мережі, створюють власні концепції Шкіл здоров’я, плани та програми із формування у дітей та учнівської молоді позитивної мотивації на здоровий спосіб життя, аналітичні та діагностичні матеріали власної діяльності, паспорти та щоденники здоров’я. Вони залучають до діяльності батьків, громадські організації, органи учнівського самоврядування.

Найбільше закладів освіти, що працюють, як Школи здоров’я, у Сумській міській об’єднаній територіальній громаді (31), Шосткинській міській об’єднаній територіальній громаді (16), Лебединській міській об’єднаній територіальній громаді (15).

НОРМАТИВНО-ПРАВОВА БАЗА ДІЯЛЬНОСТІ ШКІЛ ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ

 

1 Школа сприяння здор 2 БДДШ
Модель ШСЗ Модель БДДШ
3 Здорова школа1 4 Школи здоровя
Здорова школа Ресурси розбудови ШКІЛ ЗДОРОВ’Я
 

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO