Як зробити цифровий світ безпечним для дошкільнят

golovnaДевайси та доступ до інтернету дуже полегшують наше життя. Це дає можливість спілкуватися з друзями та родиною, виконувати цікаві завдання з дітьми, дізнаватися про останні новини, ділитися подіями з життя, робити закупи.

Однак, якщо дорослі можуть обмежувати себе та відмовлятися від цифрового світу, то що робити з дітьми? На що звертати увагу, щоб їхнє перебування в мережі було безпечним? У сучасному світі на дітей чатують різні види небезпеки. Убезпечувати від неї мають педагоги й батьки спільно. Проте, батьки часто не знають усіх тонкощів дитячої психіки та не замислюються про інформаційну безпеку. Тож, завданням педагогів є пояснення батькам вихованців, що це – інформаційна безпека, чому вона не менш важлива, ніж фізична безпека, та як вони можуть захистити своїх дітей.

Для дітей онлайн-світ стає майданчиком, де можна пограти, поспілкуватися з друзями, обговорити домашні завдання, знайти інформацію, залишатися на зв’язку тощо.

Як і на будь-якому майданчику, діти можуть стикнутися з небажаною поведінкою, вульгарною лексикою, потрапити в небезпечну компанію. У реальному світі дорослі оберігають дітей, звертаючи їхню увагу на небезпеки, навчають, як можна захистити себе від них.

В онлайн-світі, з його віртуальністю, вседоступністю та анонімністю,  уміння дорослих оберігати дітей від небезпек є не менш важливим. Завданням педагогів і батьків є уміння захищати та, водночас, надавати доступ до корисних можливостей інтернету.

Все більше дошкільнят отримують власні девайси або беруть їх у батьків, щоби погратися, користуватися додатками та дивитися улюблені відео.

Що можна зробити, щоб переконатися у безпечному користуванні інтернетом.

Педагогам варто налагодити взаємодію з родинами, надати батькам поради, що можуть у цьому допомоги.

До уваги педагогів закладів дошкільної освіти поради, які можуть бути  використані під час взаємодії з родинами вихованців.

Порада «Досліджуйте разом». Поговоріть зі своєю дитиною про те, що таке інтернет, досліджуйте його разом, щоб ви могли показати всі цікаві та пізнавальні речі, які діти можуть робити. Запевніть у тому, що якщо дитина побачить щось, що її засмутить або налякає, то має прийти і поговорити з вами про це.

Порада «Гаджети у полі зору». Заохочуйте дитину користуватися інтернетом у спільній кімнаті, щоб ви могли бачити, як вона проводить час онлайн, та обговорити разом побачене й почуте.

Порада «Увімкніть батьківський контроль». Більшість пристроїв з підтримкою інтернту пропонують функцію «батьківський контроль». Наприклад, Microsoft Windows, Apple iOS та Google Android пропонують способи керування програмами та сайтами, які може відвідувати ваша дитина. Переконайтеся, що ця функція активна на тих пристроях та програмах, якими вона користується.

Порада «Шукайте безпечно». Якщо ви дозволяєте своїй дитині шукати щось у мережі самостійно, переконайтеся, що активовано безпечний пошук та встановлено максимальні налаштування конфіденційності.

Порада «Використовуйте паролі». Паролі допоможуть не лише обмежити доступ до певних програм чи сайтів, а й переконатися, що дитина не користується сторонніми програмами.

Порада «Обирайте сайти та програми відповідно до віку». Звертайте увагу на вікові обмеження для вибору програм, завантаження ігор чи перегляду відео, щоб уберегти дитину від небажаного контенту.

Порада «Встановлюйте правила». Обговоріть, які додатки та сайти може використовувати дитина та скільки часу витрачати на це.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO