Правила безпеки учнів під час війни

golovnaІз 24 лютого 2022 року, після початку широкомасштабного вторгнення в Україну російських військ, питання безпеки стали першочерговими. Війна змушує нас адаптуватись та змінювати звичну поведінку, адже кожної хвилини може початись повітряна тривога чи артобстріл. Ми не можемо це проконтролювати чи бути впевненими, що цього не станеться протягом дня. Саме тому, формування ключових та стійких компетенцій в учнів, що дозволяють вберегти їхнє фізичне та психічне здоров’я – одне з головних завдань учителів.

Україна визнана однією з найбільш замінованих країн у світі. Ще у перші дні війни Національна поліція України попередила про те, що існує ризик замінувань. На територіях, де велися активні бойові дії, окупованих та вздовж евакуаційних шляхів, знаходять міни, снаряди та нерозірвані боєприпаси у великій кількості. Натрапити на них можна будь-де: у лісі, полі, на дорозі та навіть на дитячих майданчиках. Так, наприклад, невеликі, пластмасові протипіхотні міни-метелики бувають яскравого кольору через це діти можуть сприймати їх за іграшку. Також ворог розкидає реальні дитячі іграшки, смартфони та інші цінні речі, начинені смертельно небезпечною вибухівкою. 

За свідченням військових експертів, ми будемо зустрічатися з наслідками війни ще довгі роки, тому потрібно ознайомлювати учнів із можливими ризиками, які можуть їх спіткати в офлайн-середовищі.

Через невеликий життєвий досвід і особливості психіки, дітям загрожує більше небезпек – фізичних та психоемоційних, – ніж дорослим. Війна змушує змінювати звичну поведінку: щохвилини може бути повітряна тривога, яку ми не можемо контролювати. Саме тому важливо розвинути нові навики поведінки дітей під час перебування на вулиці або вдома. Через ракетні обстріли, ураховуючи безпекову ситуацію, учасники освітнього процесу мають бути готовими  діяти чітко та злагоджено будь-якої миті.

Міністерство внутрішніх справ України, спільно з Дитя́чим фондом ООН ЮНІСЕФ, розробили правила безпеки під час війни (https://www.unicef.org/ukraine/media/18761/file/teenagers-safety-war-rules.pdf) та інтернет-каталог «Спільнотека» з пам’ятками правил поведінки на час небезпеки та сигналів тривоги (https://spilnoteka.org/catalog/?theme=bezpeka). Матеріали в інтернет-каталозі (брошури, листівки, розмальовки, робочі зошити, ігри, мультфільми та книги), про важливі під час війни заходи з безпеки життєдіяльності розташовані, відповідно як до віку дитини  так і до тематичного запиту.

За підтримки Міністерства освіти і науки України, розробниками освітнього проєкту Stop Sexting Ukraine презентовано уроки та посібник-довідник для вчителів щодо безпечної поведінки під час війни для учнів трьох вікових груп: 1-4 класи (http://surl.li/eelqj), 5-8 класи (http://surl.li/eelql), 9-11 класи (http://surl.li/eelqn). У посібнику можна ознайомитися з правилами поведінки під час повітряної тривоги, обстрілів та перебування біля зони бойових дій, у разі радіаційно-хімічної загрози, під час комендантської години; правилами спілкування з незнайомцями (у тому числі з військовими); правилами дій, якщо виявили потенційно вибухонебезпечний предмет.

Додатково пропонуємо скористатися матеріалами щодо безпечного поводження під час війни:

  1. Методичні рекомендації Міністерства освіти і науки України з правил безпечного поводження: http://surl.li/eeyic.
  2. Вебінар «Ключові навики дітей шкільного віку у воєнні часи. Як навчити дітей безпечної поведінки»: https://www.youtube.com/watch?v=lyzgDFYiFC8.
  3. Курс з інформування про ризики вибухонебезпечних предметів від освітнього проєкту «Стопміна»: https://stopmina.dk/.
  4. Посібник-довідник для вчителів молодших класів «Безпека дітей молодшого шкільного віку під час війни»: file:///C:/Users/user/Downloads/molodsha-shkola.pdf.
  5. Посібник-довідник для вчителів 5-8 класів «Безпека дітей середнього шкільного віку під час війни»: file:///C:/Users/user/Downloads/serednya-shkola.pdf.
  6. Посібник-довідник для вчителів 9-11 класів «Безпека дітей старшого шкільного віку під час війни»: file:///C:/Users/user/Downloads/starsha-shkola-1.pdf.
  7. Пам’ятка «Як уберегти дитину від мін і вибухівки»: http://surl.li/bqalp.
  8. Пам’ятка «Як діяти закладу освіти та учасникам освітнього процесу під час повітряної тривоги»: https://eo.gov.ua/yak-diiaty-zakladu-osvity-ta-uchasnykam-osvitnoho-protsesu-pid-chas-povitrianoi-tryvohy/2022/10/17/.
  9. Мультфільми ЮНІСЕФ Україна про мінну безпеку: https://www.unicef.org › stories › mine-safety-cartoon.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO