ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ ПРО ОСТАННЬОГО КОШОВОГО ОТАМАНА ЗАПОРОЗЬКОЇ СІЧІ

logo1У Конгрес-центрі СумДУ 9 жовтня відбулася презентація монографії історика, члена науково-дослідної лабораторії історико-краєзнавчих досліджень, кандидата історичних наук В’ячеслава Оліцького «Калнишева слава, не вмре, не загине», присвячена не тільки біографії останнього кошового отамана Запорозької Січі, а і його посмертній славі.

У монографії автор звернув увагу на низку дискусійних або невирішених проблем: точне датування народження кошового, його походження й родинні зв’язки, конкретизована хронологія утримання  під вартою, нарешті, пам’ятні заходи на пошану отамана вже пострадянської доби. Саме питання генеалогії Петра Івановича й стали тією «родзинкою», здатною привернути увагу як спеціалістів, так і всіх тих, хто цікавиться минулим козацтва. Сама книга, попри тривалий збір матеріалу (136 позицій джерел та літератури), писалась автором натхненно й доволі швидко. Важливу допомогу в її підготовці надав директор Фонду підтримки інформаційних проєктів «Алгоніка» та член названої лабораторії Веніамін Цибка (він оформив генеалогічне дерево Калнишевського, уміщене в книзі). У цілому, з урахуванням досягнень новітньої історіографії, вона систематизує вже відомий матеріал, визначає певну новизну в галузі сімейної історії, а також очищує біографію героя твору від міфічних нашарувань, як-то, думка про те, що він в ув’язненні здичавів і навіть залишив після себе в камері «два аршина нечистот». Атмосферу занурення в минуле створював сумський бандурист Микола Мошик, який починав і завершував захід думою про Калнишевського. Модератором заходу виступив керівник лабораторії, професор кафедри педагогіки, спеціальної освіти та менеджменту Дмитро Кудінов.

Книга викликала певний інтерес у сумських істориків, громадських діячів і представників духовенства. На необхідність підтримувати подібні видавничі проєкти, що підвищують туристичну привабливість Сумської області («особистість Калнишевського – туристичний магніт Роменщини») указала директор Департаменту культури, інформаційної політики та туризму СОДА Любов Карпенко. Архієпископ Сумський і Охтирський ПЦУ Мефодій не лише підкреслив роль кошового в підтримці церкви (Петра Калнишевського канонізували УПЦ КП і УПЦ МП в 2008 і 2014 роках, відповідно; пам’ять – 13 листопада), але й від імені Предстоятеля Православної Церкви України, Митрополита Київського і всієї України Єпіфанія вручив автору Орден рівноапостольного князя Владимира III ступеня. Владика, визнав дослідник, – справжній ініціатор видання. Єдине, високопреосвященійший уявляв його у вигляді брошури, а В’ячеслав Олександрович, захопившись темою, «розписався» й створив наукову публікацію більш високого рангу.

Загалом, книга ОлІцького – публікація потрібна, ураховуючи як необхідність популяризації краєзнавчих знань і розвитку туризму, так і рідкісність біографічних досліджень з історії Сумщини. Певно, що й наступна робота історика, виконана відповідно до плану роботи лабораторії, теж буде присвячена нашому краєві.

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO