ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ УРОК ПРИСВЯЧЕНИЙ 140-РІЧЧЮ УКРАЇНСЬКОГО ЖІНОЧОГО РУХУ

У 2024 році українському жіночому руху виповнюється – 140 років!

В українського жіночого руху неймовірно велика і багата історія. Від першопроходиць, які проривали заборону на вищу освіту і, долаючи шалений спротив, досягали визнання в науці, – до сучасних цілеспрямованих науковиць, активісток, військовослужбовиць, волонтерок та мисткинь.

Український жіночий рух бере свій початок із 1884 року. У листопаді 1884 року, у Станіславові (теперішній Івано-Франківськ), за ініціативи відомої громадської діячки та письменниці Наталії Кобринської, за підтримки Ганни Павлик і Людмили Драгоманової, було проведено установчі збори «Товариство руських женщин» (від слів Русь, русини – тобто українці).  

8 грудня 1884 року відбулися перші збори організації, на які до Станіславова приїхало близько сотні жінок із різних міст і сіл – переважно з Галичини. Наталія Кобринська стала першою головою товариства, її заступницею обрали Аделю Желехівську. 

У 1922 році «Товариство руських женщин» перейменовано на «Товариство українських жінок».

Роль жінки в житті нації та творенні держави переоцінити важко. Історія України знає багато славетних жінок, які доклали воістину титанічних зусиль, щоб утвердилася наша нація на своїй землі. У найгірші часи татарського лихоліття, у бурхливий період козаччини українські жінки виконували справи на рівні з чоловіками, бо в кризові часи різниця між статями «зтирається». Пригадаємо такі імена, як: Марта Борецька, Галшка Гулевичівна, Марія Магдалена Мазепа Колодинська, Ганна Орлик…

Історія Русі-України сповнена багатьма звитяжними і трагічними сторінками. Широко відомі і її видатні (та менш видатні) провадирі – князі руські. Однак, за рідкісними винятками, майже зовсім невідомими широкому загалові є імена та долі жінок, що супроводжували у життєвому шляху своїх чоловіків і, так чи інакше, увійшли до історії.

Жінки України мають цікаву, багату і на загал ще не вивчену історію, що може певною мірою послужити дороговказом для зорганізованого жіночого руху в нашій державі.

 Сьогодні чимало жінок воюють за Україну. Одні боронять фронт: від початку вторгнення до лав ЗСУ долучилися близько 6 тисяч жінок, станом на 2024 рік їхня кількість перевищує 45 тисяч; інші – забезпечують міцний тил та є надійною опорою для своїх побратимів і посестер, які перебувають у «гарячих» точках. Жінки плетуть маскувальні сітки, створюють прихистки для переселенців, готують гарячі обіди, організовують гуманітарну допомогу, доставляють карети швидкої з-за кордону, збирають кошти на допомогу армії, доглядають дітей, ведуть бізнес, сплачують податки у державну казну. Кожна з жінок докладає чимало зусиль у боротьбі з ворогом.

Згадаємо слова Мілени Рудницької – видатної української педагогині, політикині, журналістки, ідеологині та провідниці українського жіночого руху: «Жіночий рух діє в усіх жінках, навіть коли вони цього не знають і цього не хочуть, – навіть, коли вони на словах його відрікаються»…

З метою підвищення обізнаності учнів щодо внеску жінок у розвиток української нації та держави, Громадська організація «Центр гендерної культури», за підтримки Міністерства освіти і науки України, з нагоди відзначення 140-ї річниці створення українського жіночого руху, рекомендує провести на початку грудня
2024 року Всеукраїнський урок «Жіночий рух – рух до рівності».

З методичними рекомендаціями для закладів загальної середньої освіти щодо проведення Всеукраїнського уроку «Жіночий рух – рух до рівності», присвяченого відзначенню 140-річчя українського жіночого руху, можна ознайомитися за покликанням: https://www.genderculturecentre.org/rozrobki-centru/.

Окрім того, Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти рекомендує до використання, під час проведення Всеукраїнського уроку «Жіночий рух – рух до рівності», інформаційні матеріали, що розміщено на сайті Українського інституту національної пам’яті:

Блогът Click here очаквайте скоро..

Full premium Here download theme for CMS

Bookmaker Bet365.gr The best odds.

Офіційні посилання

presidentmonualogo ХРЦОЯОбаннер прозоро new

Додаткові посилання

DSJO logo

BPD 205

Група на Facebook

Facebook

Офіційні посилання

sumyodasoradaDepartmentIMZO